Που μπορώ να αγοράσω το ηλεκτρονικο τσιγαρο και πούρο;

Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές και προμηθευτές ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε πολλές ιστοσελίδες που παρέχουν ηλεκτρονικα τσιγαρα. Μπορείτε επίσης να τα βρείτε και σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Πως λειτουργεί το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο αποτελείται από τρία μέρη. Την μπαταρία, τον ατμοποιητή και το αναλώσιμο φίλτρο. Όταν ο χρήστης του εισπνεύσει, υπάρχει ένας λαμπτήρας LED στην άκρη της μπαταριάς όπου ενεργοποιείται αυτόματα. Ο ατμοποιητής θερμαίνει τον αέρα στη ηλεκτρονική συσκευή σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να ατμοποιηθεί το υγρό νικοτίνης που βρίσκεται στο αναλώσιμο φίλτρο. Ο ατμός εισπνέεται και προσομοιώνει πλήρως την εμπειρία του καπνίσματος και ο χρήστης μένει απόλυτα ικανοποιημένος.

Ο προσημειωμένος "καπνός" είναι στην πραγματικότητα μόνο υδρατμοί που διαλύονται σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να αφήσουν καμία μυρωδιά.

Πως ενεργοποιείται το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενεργοποιούνται αυτόματα, μόλις ο χρήστης εισπνεύσει. Υπάρχουν και κάποιες συσκευές που λειτουργούν με διακόπτη όπου έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Πως μπορώ να ξέρω πότε χρειάζεται να επαναφορτίσω την μπαταρία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις αναβοσβήνει ο λαμπτήρας που βρίσκεται στην άκρη της μπαταριάς για να σας δείξει ότι χρειάζεται επαναφόρτιση. Συνήθως στις συσκευασίες, υπάρχει και μια εφεδρική μπαταρία για να την αντικαταστήσετε στο ηλεκτρονικο τσιγαρο, όσο η μπαταρία θα επαναφορτίζεται.

Επίσης, αν αισθάνεστε ότι εισπνέετε λιγότερο ατμό ή δυσκολεύεστε πολύ να εισπνεύσετε ατμό, τότε ίσως η μπαταρία χρειάζεται φόρτιση. Βεβαιωθείτε όμως πρώτα ότι έχει τοποθετηθεί σωστά η μπαταριά και το φίλτρο στο σώμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται αντικατάσταση το αναλώσιμο φίλτρο.

Πόσο διαρκεί η μπαταρία;

Η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα διαρκέσει 1-3 ημέρες, μέχρι να χρειαστεί να επαναφορτιστεί, ανάλογα όμως με το είδος της μπαταριάς (pen-style, mini, cigar κτλ.) και την συχνότητα χρήσης.

Σε πολλές συσκευές ο λαμπτήρας στην άκρη της μπαταριάς θα αναβοσβήσει περίπου 20-30 φορές, όταν η μπαταρία θα αρχίσει να εξαντλείται. Οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές προτείνουν εφεδρικές μπαταρίες και ένα φορτιστή για όταν ταξιδεύετε ή όταν χρησιμοποιείτε για πολλές ώρες το ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Πόση ώρα χρειάζεται για να επαναφορτιστεί η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Αυτό διαφέρει από είδος σε είδος (pen-style, mini, cigar κτλ.), αλλά κατά μέσο όρο μια νέα μπαταρία χρειάζεται τρεις ώρες για να φορτιστεί πλήρως την πρώτη φορά. Τις υπόλοιπες φόρες που θα επαναφορτιστεί θα χρειαστεί δυο ώρες περίπου.

Οι περισσότεροι φορτιστές έχουν μια φωτεινή ένδειξη που ενεργοποιείται, για να σας ειδοποιήσει ότι η φόρτιση της μπαταριάς ολοκληρώθηκε.

Πόσες φορές μπορεί να επαναφορτιστεί η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Είναι επίσης κάτι που διαφέρει από είδος σε είδος (pen-style, mini, cigar κτλ.). Κατά μέσο όρο μια μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πάνω 300 φορές.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου;
 • Προσομοιώνει την αίσθηση του καπνίσματος και επίσης μπορεί να παρέχει νικοτίνη.
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού, και σε περιοχές όπου απαγορεύεται το καπνισμα.
 • Δεν περιέχει πίσσα, καρκινογόνες ουσίες και δεν παράγει καύση όπως το κοινό τσιγαρο.
 • Χαμηλό κόστος.
Σύγκριση ανάμεσα στα στις ουσίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του κανονικού τσιγάρου.

Τα ηλεκτρονικα τσιγαρα περιέχουν νερό, προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη, μια γεύση που προσομοιώνει τη γεύση του καπνού και άλλες αρωματικές ουσίες. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA έχει αναγνωρίσει την προπυλενογλυκόλη ως ασφαλή ουσία για τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα.

Τι είναι ο "καπνός" που εκπνέετε;

Η προσομοίωση του "καπνού" είναι απλά το περιεχόμενο των αναλώσιμων φίλτρων που εξατμίζεται. Είναι ατμός ουσιαστικά, που εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά. Δεν υπάρχουν επιπρόσθετες, ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που παράγονται απο τον ατμό του ηλεκτρονικου τσιγαρου, διότι δεν υπάρχει χημική αντίδραση ή καύση, όπως με τα κανονικά τσιγάρα.

Τι είναι η προπυλενογλυκόλη;

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει καθορίσει την προπυλενογλυκόλη "γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή" ουσία για χρήση σε τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα. Χρησιμοποιείται για χρωματισμό των τροφίμων, άρωμα, ως πρόσθετο για τη διατήρηση των τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών, και σε συσκευές που προσομοιώνουν καπνό. Η προπυλενογλυκόλη υπάρχει στο ηλεκτρονικο τσιγαρο για να κάνει τον ατμό να μοιάζει περισσότερο με καπνό και για να διατηρεί την γεύση των φίλτρων.

Πόση νικοτίνη υπάρχει στα αναλώσιμα φίλτρα;

Τα αναλώσιμα φίλτρα είναι διαθέσιμα σε διάφορες ποσότητες νικοτίνης. Τα επίπεδα νικοτίνης κυμαίνονται από 0 - 18mg και ορισμένα φίλτρα μπορεί να έχουν και περισσότερη. Σκοπός είναι κάθε επίπεδο νικοτίνης να αντιστοιχεί σε πραγματικά τσιγάρα με τον ακόλουθο τρόπο:

 • Τα φίλτρα υψηλής ποσότητας έχουν περίπου 18mg νικοτίνης, που είναι περίπου όσο και στα πραγματικά τσιγάρα.
 • Τα φίλτρα μέτριας ποσότητας έχουν περίπου 12mg νικοτίνης, που είναι περίπου όσο έχουν τα τσιγάρα light.
 • Τα φίλτρα μικρής ποσότητας έχουν περίπου 6mg νικοτίνης, που είναι περίπου όσο έχουν τα τσιγάρα ultra light.
 • Φίλτρα που δεν έχουν καθόλου νικοτίνη.
Τι είναι η νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως σε καπνό, και σε χαμηλότερες ποσότητες σε ντομάτες, πατάτες, πράσινες πιπεριές και τσάι. Όταν απορροφάται σε μικρές ποσότητες είτε από τσιγάρα, πούρα ή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση, ηρεμία και εγρήγορση. Οι επιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν από μερικά λεπτά μέχρι ώρες. Επίσης η νικοτίνη μπορεί να γίνει συνήθεια και εθισμός.

Μπορώ να πάθω κακό από τη νικοτίνη, εάν συνεχίσω να καπνίζω τα τσιγάρα καπνού παράλληλα με το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Όχι. Με τα προϊόντα όμως, όπως το αυτοκόλλητο νικοτίνης ή το ηλεκτρονικο τσιγαρο, μπορείτε επίσης να παίρνετε την δόση νικοτίνης που θέλετε και να την καθορίζετε εσείς. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικο τσιγαρο και να καπνίζετε τα κοινά τσιγάρα εναλλακτικά, χωρίς να ανησυχείτε για υπερβολική δόση νικοτίνης. Επιπλέον, σε πολλές από τις συσκευές, ως ένδειξη για τη μέση κατανάλωση, ο λαμπτήρας στην άκρη του ηλεκτρονικού τσιγάρου αρχίζει να αναβοσβήνει μερικές φόρες. Επίσης, τα επίπεδα νικοτίνης στο ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι λίγο χαμηλότερα από αυτά του κανονικού τσιγάρου.

Μπορεί η νικοτίνη να προκαλέσει καρκίνο;

Όχι. Είναι ευρέως γνωστό από την ιατρική κοινότητα ότι η νικοτίνη δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αναλώσιμα φίλτρα;

Διαφέρει η διάρκεια από είδος σε είδος, και εξαρτάται επίσης και από τη συχνότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρακάτω σας δίνεται μια λίστα με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν για κάθε είδος, κατά προσέγγιση. Όμως να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να διαφέρει για τον καθένα, καθώς εξαρτάται και από τη συχνότητα χρήσης.

 • Για το Mini Cigarette διαρκούν περίπου όσο ½ από ένα πακέτο κανονικών τσιγάρων.
 • Για το Penstyle διαρκούν περίπου όσο 1 ½ - 2 πακέτα κανονικών τσιγάρων.
 • Για το Super Cigarette διαρκούν περίπου όσο 2 ή περισσότερα πακέτα κοινών τσιγάρων.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής των αναλώσιμων φίλτρων του ηλεκτρονικου τσιγαρου;

Εάν αποθηκεύονται σε ένα δροσερό ξηρό χώρο, κατά μέσο όρο είναι 24 μήνες από την ημερομηνία αγοράς.

Από πού μπορώ να προμηθευτώ ανταλλακτικά αναλώσιμα φίλτρα για το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα ανταλλακτικά σας φίλτρα είτε από κάποια ιστοσελίδα που προμηθεύει ηλεκτρονικά τσιγάρα, είτε από επιλεγμένα φαρμακεία που πουλάνε επίσης ηλεκτρονικα τσιγαρα.

Πως θα ξέρω πότε θα πρέπει να αντικαταστήσω το φίλτρο στο ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Γενικά, όταν ο όγκος του ατμού που εκπνέετε αρχίζει να ελαττώνεται, σημαίνει πως πρέπει να αντικαταστήσετε το φίλτρο. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα αυτό να συμβαίνει επειδή χρειάζεται επαναφόρτιση η μπαταρία.

Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να τσεκάρετε μόνοι σας το φίλτρο. Συνήθως είναι πολύ πιο λευκό και ξηρό όταν χρειάζεται αντικατάσταση.

Μπορεί να έχει εγγύηση το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Ναι, οι περισσότεροι κατασκευαστές και προμηθευτές έχουν εγγύηση για τα προϊόντα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εγγύηση ενός χρόνου.

Ακριβώς όπως και στις εγγυήσεις αυτοκινήτων, οι κατασκευαστές/προμηθευτές μπορεί να μην καλύπτουν όλα τα μέρη του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εγγύηση του. Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να καλύπτουν μέσα από την εγγύηση του την μπαταρία και τον φορτιστή για ένα χρόνο, όχι όμως και τον ατμοποιητή.

Υπάρχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων;

Ναι, ορισμένοι προμηθευτές εγγυούνται επιστροφή χρημάτων, για να ενθαρρύνουν το κοινό να δοκιμάσει το ηλεκτρονικο τσιγαρο για ένα μικρό διάστημα τουλάχιστον και επιστρέφουν τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που ο χρήστης δεν μείνει ευχαριστημένος. Συνήθως η επιστροφή μπορεί να γίνει μέσα σε 30 ημέρες.

Μυρίζει ο "καπνός" του ηλεκτρονικου τσιγαρου;

Η μυρωδιά είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του κανονικού τσιγάρου. Επίσης ο ατμός εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με το τσιγαρο που δημιουργεί σύννεφα καπνού και είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επαλειφθεί τελείως η μυρωδιά του.

Μπορώ να καπνίζω το ηλεκτρονικο τσιγαρο όπου και αν βρίσκομαι;

Ναι. Δεδομένου ότι δεν παράγει καπνό δεν βλάπτει κανέναν, ούτε προκαλεί παθητικό κάπνισμα. Δεν είναι μια μορφή καπνίσματος, που θα πρέπει να απαγορευτεί σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε άνετα στο εστιατόριο, τη καφετέρια, το αεροπλάνο, το γραφείο και σε πολλά άλλα μέρη όπου το κανονικό καπνισμα απαγορεύεται.

Πρέπει να είμαι ενήλικας για να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Δεν επιτρέπεται η χρήση του σε άτομα κάτω των δεκαοκτώ χρονών.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο όσο είμαι έγκυος;

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν. Ακόμη δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας χωρίς αρχικά να έχουν συμβουλευτεί το γιατρό τους.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο αποτελεί μέθοδο διακοπής του καπνίσματος;

Όχι, το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν αποτελεί μέσο διακοπής του κανονικού τσιγάρου, αλλά έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Και οι προμηθευτές του έτσι πρέπει να το προωθούν.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την ίδια γεύση με τα κανονικά τσιγάρα;

Τα αναλώσιμα φίλτρα είναι διαθέσιμα σε γεύση καπνού και μενθόλης και έχουν περίπου την ίδια γεύση με το κανονικό τσιγαρο. Υπάρχουν επίσης και άλλες γεύσεις διαθέσιμες στην αγορά αν δεν θέλετε την μενθόλη ή το καπνό.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι οικονομικότερο από το κανονικό τσιγαρο;

Ναι. Η αρχική του τιμή του είναι ακριβότερη από ένα πακέτο τσιγάρα, όμως αν σκεφτείτε πόσα χρήματα διαθέτετε για τσιγάρα καθημερινά, θα καταλάβετε ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο συμφέρει πολύ περισσότερο.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο χρειάζεται συντήρηση

Γενικά, η μόνη συντήρηση που χρειάζεται το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι η αντικατάσταση των αναλώσιμων φίλτρων και η επαναφόρτιση της μπαταριάς. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται και ο ατμοποιητής αντικατάσταση. Επίσης, πρέπει να προσέχετε να μην βραχεί η μπαταρία, τα φίλτρα ή ο ατμοποιητής, και να φυλάσσονται σε κανονικές θερμοκρασίες.

Για ποιους λόγους να προτιμήσω το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Οι περισσότεροι καπνίζουν επειδή απολαμβάνουν την αίσθηση του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο προσφέρει την ίδια αίσθηση και έχει επιπλέον πλεονεκτήματα σε σχέση με το κανονικό τσιγαρο, όπως:

 • Δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα.
 • Είναι σχεδόν άοσμο.
 • Δεν περιέχει πίσσα και επιπρόσθετες χημικές ουσίες.
 • Δεν παράγει καπνό.
 • Είναι εύκολο στη χρήση.
 • Είναι διαθέσιμο και με γεύση καπνού.
 • Είναι οικονομικότερο.
 • Δεν κιτρινίζει τα δόντια, ούτε μολύνει την ατμόσφαιρα.
Υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζω για το ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ενήλικες. Επίσης, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν. Ακόμη άτομα με προβλήματα υγείας όπως, υπέρταση, διαβήτη ή άτομα που χορηγούνται φαρμακευτικές συνταγές για αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή έχουν άσθμα, ΔΕΝ πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανιστεί κάποια ενόχληση από την χρήση νικοτίνης όπως, ναυτία, αδυναμία ή ταχυκαρδία. Αν καπνίζετε προϊόντα καπνού σας συνιστούμε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Κρατήστε το ηλεκτρονικο τσιγαρο μακριά από παιδιά ή κατοικίδια, καθώς αποτελείται από μικροεξαρτήματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση που τα καταπιούν. Επίσης το υγρό των αναλώσιμων φίλτρων μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν αποτελεί μέσο διακοπής του καπνίσματος, και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος.